Familie og samliv
Ekteskap, samliv og samlivsbrudd
Ektefellers økonomiske forhold er godt regulert i loven. Slik er det ikke for samboere. Det kan derfor råde stor usikkerhet om samboers juridiske rettigheter og plikter. Det kan være vanskelig og følelsesmessig utfordrende når ektefeller eller samboere ikke skal fortsette samlivet. Da kan det være godt å få hjelp med praktiske, juridiske og økonomiske spørsmål om fordeling av verdier, bruksrett til bolig, mekling, barnefordeling, samvær, barnebidrag, ektefellebidrag, skifteavtale mv.
Alle advokatene ved vårt kontor søker å være løsningsorienterte.
En samboeravtale regulerer de økonomiske forholdene så lenge samlivet består og hvordan fordelingen skjer når samlivet slutter – enten ved død eller et samlivsbrudd.
Testament kan være særlig viktig for samboere! Fra 1. juli 2009 fikk samboere med felles barn en begrenset arverett på 4 G, og rett til å sitte i uskiftet bo med felles bolig, hytte og bil. Samboere uten felles barn har ikke den samme retten regulert ved lov. Samboere uten felles barn har en utvidet mulighet til å sikre den andre 4 G fremfor særkullsbarn dersom samboerforholdet har vart i minst 5 år. Men denne retten må skrives i testamentsform for å få gyldighet.
Ektepakt er nødvendig hvis ektefellene ønsker å avtale andre formuesordninger enn de som automatisk følger av loven, som hvis ektefellene ønsker å avtale helt eller delvis særeie, innskrenke retten til skjevdeling eller gir hverandre større gaver. Formkravene er strenge og noen ektepakter må tinglyses.
Fremtidsfullmakt
Vi bør alle skrive en fremtidsfullmakt – og håpe at vi ikke trenger den!
Du kan selv bestemme hvem som skal hjelpe deg hvis noe skjer med deg så du ikke klarer å ta vare på deg selv. Fremtidsfullmakt er et alternativ til offentlig vergemål. Den gir deg god mulighet til å skreddersy gode løsninger for deg.
Det er et godt råd å tenke gjennom hvem du har tillit til vil ta vare på deg og at du skriver
fremtidsfullmakt mens du fremdeles er frisk nok til å tenke gjennom hvordan du ønsker å ha det!
Barna
Er dere uenige om foreldreansvar, hvor barnet skal bo fast og samvær?
Hva kan du gjøre? Hvilke rettigheter har du og/eller barna?
Kontakt oss så vi sammen kommer frem til den beste løsningen for deg.
Vi har mye erfaring og god kompetanse i barnefordelingssaker, også i tilfeller med ekstra utfordringer.
Saker om barnefordeling kan være dekket av fri rettshjelp.
Rådgivning i forbindelse med opphør av ekteskap eller samliv kan være omfattet av fri rettshjelp, det vil si at staten dekker noen timer med rådgivning fra advokat. Vær oppmerksom på at det fra 01.01.2017 ikke gis fri rettshjelp til advokat i rettssak om deling av felles formue, verken for gifte eller samboende.
Usikker på om du trenger hjelp?
Kontakt oss så vi sammen kommer frem til den beste løsningen for deg.
Usikker på om du trenger hjelp?
Kontakt oss så vi sammen kommer frem til den beste løsningen for deg.
Ring oss på 33 30 76 90 eller send e-post til post@cramerco.no